Sprzątanie kuchni

Higienicznie czysta i dobrze zorganizowana kuchnia to miejsce, w którym chętnie przebywamy, przygotowujemy posiłki i spędzamy czas z najbliższymi. Niestety na powierzchniach kuchennych szybko osadzają się zabrudzenia – tłuszcze, okruchy czy plamy z sosów. Jak posprzątać kuchnię, żeby lśniła czystością? Zapraszamy do naszego poradnika na temat sprzątania kuchni.

Sprzątanie kuchni krok po kroku

Sprzątanie kuchni nie musi być syzyfową pracą – wystarczy pamiętać o kilku zasadach.

  1. Przed przystąpieniem do pracy należy przygotować niezbędne produkty i akcesoria, takie jak:
    • detergenty,
    • ściereczki,
    • gąbki,
    • ręczniki papierowe,
    • miseczkę z ciepłą wodą,
    • mop i wiadro,
    • rękawiczki ochronne (gumowe).

    Warto również otworzyć okno, zwłaszcza jeśli zamierzamy używać silnych środków o właściwościach żrących.

  2. Pracę najlepiej rozpocząć od załadowania i włączenia zmywarki lub umycia naczyń ręcznie. Czyścimy zlewozmywak i baterię.
  3. Kolejny krok to odłożenie wszystkich przedmiotów na miejsce (np. talerzy do szafki, woreczków śniadaniowych do szuflady itp.), a także wyrzucenie odpadków do kosza.
  4. Raz w tygodniu warto przejrzeć wnętrze lodówki i usunąć z niej przeterminowane produkty spożywcze oraz przetrzeć półki.
  5. W następnej kolejności czyścimy kuchenkę mikrofalową, piekarnik, okap i płytę kuchenną.
  6. Kolejny krok to umycie frontów i szyb szafek kuchennych oraz płytek na ścianie, w kierunku od sufitu do podłogi. Raz na jakiś czas warto też wyciągnąć wszystkie rzeczy z półek i szuflad, a następnie odkurzyć i umyć wnętrza mebli kuchennych. Przecieramy także blaty.
  7. Na koniec odkurzamy i myjemy podłogę.

Jak sprzątać kuchnię i czego używać?

Do czyszczenia armatury kuchennej można użyć mleczka czyszcząco-polerującego Ecofix Sauer przeznaczonego do powierzchni wykonanych ze stali nierdzewnej i aluminium. Produkt nie rysuje powierzchni, pozostawia je czyste i lśniące. Ważne, żeby czyścić zlew i baterie regularnie – nie dopuścić do powstania kamienia i osadów.

A jak poradzić sobie z uporczywymi zabrudzeniami w lodówce? W tym przypadku również ważne jest mycie na bieżąco. Czystość bez smug zapewnia preparat Vitrex, który nadaje się do czyszczenia szkła, szyb i produktów z tworzyw sztucznych. Dzięki niemu można łatwo pozbyć się brudu z szuflad i półek w lodówce.

Teraz pora na kuchenne sprzęty. Jak szybko umyć mikrofalówkę i inne urządzenia? Do mycia wnętrza kuchenki mikrofalowej można wykorzystać silnie skoncentrowany środek Anti-Oil Extra. Przeznaczony do odtłuszczania powierzchni, doskonale radzi sobie z tłustymi zabrudzeniami. Ulega biodegradacji. Można go również stosować do mycia kuchennego okapu.

Dużym wyzwaniem jest także umycie piekarnika. W tym celu warto wykorzystać preparat Grillnet Extra, który szybko i skutecznie rozpuszcza przypalone resztki i czyści blachy, płyty kuchenne oraz inne powierzchnie narażone na silne zabrudzenia i przypalenia.

A jak wyczyścić szafki kuchenne z tłuszczu? Najlepiej przygotować miskę z ciepłą wodą i miękką gąbkę, którą przetrzemy fronty. Czym myć szafki kuchenne? Uniwersalne zastosowanie ma niskopieniący środek na bazie alkoholu – Alcodor, który sprawdzi się przy czyszczeniu laminowanych frontów kuchennych, szyb, luster, powierzchni lakierowanych, a nawet kamienia naturalnego. Można wykorzystać go również do usuwania zabrudzeń z płytek ściennych przy kuchence.  

Blaty i klamki najlepiej odkazić – zapewni to ochronę przed drobnoustrojami chorobotwórczymi. Warto zastosować preparat dezynfekcyjny Germex Spray. Produkt na bazie alkoholu nie wymaga spłukiwania i szybko usuwa groźne bakterie.

Ochronę i konserwację powierzchni ze stali i aluminium zapewnia także preparat Inoxol Extra. Można nim czyścić zlewozmywaki, baterie kuchenne, pojemniki itp. Doskonale czyści i zabezpiecza powierzchnię przed ponownym zabrudzeniem.